Addax

Selecteer De Naam Voor Het Huisdier







Afbeeldingsbron

De Addax , ook wel de 'schroefhoornantilope' genoemd, vanwege zijn gedraaide hoorns, is een groot, in de woestijn wonend lid van de antilopenfamilie, nauw verwant aan de Oryx .

De Addax is een ernstig bedreigd zoogdier dat voorkomt in verschillende geïsoleerde gebieden in de Sahara-woestijn in Noord-Afrika. De Sahara is de grootste hete woestijn ter wereld.

De addax is uiterst zeldzaam in zijn oorspronkelijke habitat en met slechts 500 Addax in het wild, kan deze antilope helaas met uitsterven worden bedreigd.

Addax Beschrijving:

De hoofd- en lichaamslengte van de addax is 150 – 170 centimeter (59,1 – 66,9 inch). Mannetjes zijn iets groter dan vrouwtjes en meten 105 – 114 centimeter (3,5 – 3,8 voet) bij de schouder, terwijl vrouwtjes 93 – 108 centimeter (3,1 – 3,6 voet) bij de schouder meten. Mannetjes wegen tussen 99 - 124 kilogram en vrouwtjes wegen 60 - 125 kilogram.

De vacht van de addax varieert in kleur afhankelijk van het seizoen. In de winter is hun vacht grijsbruin van kleur met witte achterhand en poten. In de zomer wordt hun vacht lichter, bijna helemaal wit of zandbeige, wat helpt om het lichaam op temperatuur te houden, omdat lichtere kleuren de warmte meer reflecteren. Ze hebben zwart/bruine plukjes haar op hun staart.

Zowel mannelijke als vrouwelijke addax hebben hoorns en een stukje bruin haar op hun voorhoofd dat een 'X'-vorm over hun neus vormt. Hun hoorns hebben 2 tot 3 wendingen en kunnen een lengte bereiken van 120 centimeter bij mannen en 80 centimeter bij vrouwen. Tussen de hoorns zitten lange, zwarte haren die eindigen in korte manen op hun nek.

Addax heeft korte, dikke poten en brede, platte hoeven met platte zolen die helpen voorkomen dat ze in het zand wegzakken. De addax loopt door zijn breed-hoefige voeten zijwaarts te gooien om te voorkomen dat hij tegen de andere ledemaat strijkt, maar plaatst de ene voet achter de andere en laat een enkele rij sporen achter. Het dier loopt in een vlakke galop en lijkt stijve knieën, vanwege de minimale beenbuiging tijdens het rennen. Het wordt beschouwd als een van de langzaamste lopers van de antilopen, misschien als gevolg van zijn aanpassing aan zandig terrein.

De addax verschilt van andere soorten antilopen omdat ze grote, vierkante tanden hebben (zoals koeien ) en ze missen de typische gezichtsklieren.

Addax Habitat

De addax geeft de voorkeur aan zandig woestijngebied en steenachtige woestijnen, halfwoestijn en droge steppen. Addax rust overdag in diepe depressies die in het zand zijn uitgegraven, vaak in de buurt van grote rotsblokken om ze te beschermen tegen de wind en de hete zon.

Addax Dieet

De addax zijn herbivoren en hun dieet bestaat uit woestijnvetplanten, bladeren, Aristida-grassen, kruiden, vaste planten en kleine struiken (indien beschikbaar). Ze voeden zich ook met Parnicum-gras waarbij ze alleen de binnenste scheuten en zaden eten en de droge, buitenste bladeren negeren. Deze zaden zorgen voor voldoende eiwit in het addax-dieet. Addax kan overleven zonder water, omdat hun dorst wordt gestild door het vocht dat ze uit de planten in hun dieet halen.

Addax-gedrag

Addax zijn nachtdieren en zijn aangepast aan extreme woestijnomstandigheden. Sommige addaxen kunnen in hun leefgebied ver van elkaar wonen, maar dit levert geen problemen op omdat ze een overontwikkelde sensorische vaardigheden hebben waarmee ze elkaar over grote afstanden kunnen detecteren en lokaliseren. Addax kan ook regenval volgen en zal naar regenachtige gebieden gaan waar de vegetatie overvloediger is. Sommige addax leven in kuddes die 5 – 20 individuen van zowel mannelijke als vrouwelijke addax bevatten. De kuddes blijven over het algemeen op één plek, maar kunnen ronddwalen op zoek naar voedsel. Kuddes worden meestal geleid door het oudste dominante mannetje.

Addax Reproductie

Mannelijke addax bereikt geslachtsrijpheid op 3-jarige leeftijd, terwijl vrouwtjes veel eerder rijpen op anderhalf jaar. Na een draagtijd van 257 – 264 dagen (8 – 9 maanden) krijgen de vrouwtjes een jong dat 4,7 – 6,75 kilogram weegt. De jonge addax zit ongeveer 6 weken verstopt en wordt 2 tot 3 keer per dag door de moeder gezoogd. Jonge addaxen hebben een geelbruine vacht met zeer vage of geen aftekeningen. De levensduur van de addax is ongeveer 19 jaar.

Addax Conserveringsstatus

De Addax wordt door de IUCN geclassificeerd als 'Critically Endangered'. Addax is in het wild bijna uitgestorven en is uit een groot deel van hun oorspronkelijke verspreidingsgebied geëlimineerd. Boeren hebben er veel vernietigd zodat het vee niet hoeft te strijden om grasland. Er zijn er nog maar een paar honderd in het wild. Overmatige jacht op zijn hoorns, vlees en huid lijkt de belangrijkste oorzaak van achteruitgang van de addax te zijn. Het goede nieuws is dat er meer dan 1.000 addaxen in gevangenschap worden gehouden in de VS, Europa en het Midden-Oosten. Er zijn naar verluidt 600 addax beheerd in fokprogramma's in gevangenschap, dus met voortdurende inspanningen voor natuurbehoud kan de toekomst voor dit verbazingwekkende dier een succes worden.

Bekijk meer dieren die beginnen met de letter A