Allis Shad

Afbeeldingsbron

De Allis Shad Fish (Alosa alosa (Linnaeus)) en de Twaite Shad Fish (Alosa fallax (Lacepede)), zijn beide leden van de haringfamilie, Clupeidae. Deze vissoort vormt een grote groep pelagische vissen die in zeeën over de hele wereld worden aangetroffen, behalve op Antarctica. De meerderheid van hen zijn zeevissen, maar sommigen komen in zoet water om te paaien.

Na de spawn keren hun jongen vervolgens terug naar de zee om te groeien en een paar leven permanent in zoet water.

Allis en Twaite Shad-vissen zijn de enige twee leden van de haringfamilie die in zoet water in het VK worden gevonden. Beide lijken op grote haring (volwassenen kunnen meer dan 2 kilogram wegen) en werden vroeger in Groot-Brittannië gegeten voordat het aantal afnam en de visserij instortte.



De Allis Shad-vis heeft een donkere rug en een zwartachtige vlek op de schouder. Het heeft geen zijlijn, er zijn van 72 dus 86 schubben van kieuwen tot zeil – en tal van fijne kieuwen (van 60 tot 120) zichtbaar bij het optillen van de kieuwdeksels.

De eenjarige vis - die een rij donkere vlekken heeft aan de bovenkant van elke kant van het lichaam - emigreert naar de zee. De maximale lengte is 2,5 voet - maximaal gewicht ongeveer 8 lbs.

De Twaite Shad-vis komt vaker voor dan de Allis Shad - met hetzelfde uiterlijk en dezelfde gewoonten - hoewel veel kleiner. Zelfs als hij volwassen is, behoudt hij een rij donkere vlekken op het bovenste deel van het lichaam. Er is geen zijlijn, de schubben zijn kleiner en steviger (58 tot 66 op een rij van kieuwen tot staart) - en kieuwwormen zijn kort en stijf - nummering van 30 tot 45; deze kenmerken onderscheiden de Twaite van de Allis Shad.

In het midden van de 19e eeuw was Elftvis even waardevol als zalm en in de monding van de rivier de Severn maakte Elftvis ongeveer een derde van alle vangsten uit. Zowel elft als elft zijn in heel Europa afgenomen en ze zijn nu afwezig in veel rivieren waar ze ooit floreerden en een bloeiende visserij ondersteunden. Ze worden nog steeds gevangen en gegeten in delen van Frankrijk en enkele andere Europese landen.

De Elftvis heeft aanzienlijk geleden onder vervuiling, overbevissing en rivierobstructies en is nu een zeldzame vis in het grootste deel van zijn verspreidingsgebied. Hoewel eerder werd aangenomen dat ze paaien in sommige Britse rivieren, zoals de rivier de Severn, zijn ze de afgelopen jaren slechts zelden gevangen. Er zijn nu geen paaiplaatsen voor deze soort bekend in Groot-Brittannië.

Door deze achteruitgang krijgt de Elftvis een flinke juridische bescherming. Het is opgenomen in bijlagen IIa en Va van de Habitatrichtlijn, Bijlage III van de Conventie van Bern, Schedule V van de UK Wildlife and Countryside Act (1981) en als een prioritaire soort in het UK Biodiversity Action Plan.

Bekijk meer dieren die beginnen met de letter A