Dieren die overwinteren

In de koudere maanden houden veel dieren een winterslaap om te ontsnappen aan de barre weersomstandigheden. Hoewel winterslaap een effectieve manier is om energie te besparen, kan het ook gevaarlijk zijn.

Wat is winterslaap?

Winterslaap is een toestand van inactiviteit en metabole depressie die typisch is voor zoogdieren en vogels. Winterslaap vindt meestal plaats tijdens de winter, maar dieren kunnen ook in andere tijden van het jaar overwinteren.

Waarom overwinteren dieren?

De belangrijkste reden waarom dieren een winterslaap houden, is om energie te besparen in perioden waarin voedsel schaars is. Door de hele winter door te slapen, kunnen dieren voorkomen dat ze kostbare hulpbronnen gebruiken om voedsel te zoeken dat er niet is.



Hoe werkt de winterslaap?

De winterslaap wordt geactiveerd door een verlaging van de temperatuur en een toename van de daglengte. Deze signalen vertellen het lichaam van het dier om energie in de vorm van vet op te slaan.

Naarmate de lichaamsvetreserves van het dier toenemen, vertraagt ​​het metabolisme. Ook de hartslag en ademhaling van het dier nemen af ​​en de lichaamstemperatuur daalt. In sommige gevallen, zoals bij grondeekhoorns, kan de lichaamstemperatuur van een dier zo laag worden dat het niet meer te onderscheiden is van de omringende lucht.

Zodra het lichaam van een dier de laagste temperatuur heeft bereikt, kan het in een toestand van verdoving komen. Torpor is een toestand van verminderde fysiologische activiteit, gekenmerkt door een drastische afname van het metabolisme en de hartslag. Dieren in verdoving lijken te slapen, maar ze kunnen vrij gemakkelijk worden gewekt.

Lijst met dieren die overwinteren

vleermuizen

  grijze vleermuis

Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen, en ze zijn er in alle soorten en maten. Sommige vleermuizen eten insecten, terwijl anderen smullen van fruit. Alle vleermuizen hebben echter één ding gemeen: ze overwinteren.

Net als andere dieren die in winterslaap zijn, vertragen vleermuizen hun metabolisme tot kruipen tijdens hun winterslaap. Hun hartslag en lichaamstemperatuur dalen en ze kunnen zelfs in een staat van verdoving raken.

Vleermuizen overwinteren meestal in grotten of andere beschermde gebieden. In sommige gevallen zullen vleermuizen echter overwinteren in bomen, onder bruggen of zelfs in huizen.

Een van de redenen waarom vleermuizen ervoor kiezen om op deze ongewone plaatsen te overwinteren, is omdat ze roofdieren proberen te ontwijken. Een andere reden is dat deze locaties over het algemeen een stabiele temperatuur hebben, wat de vleermuizen helpt energie te besparen.

Hommel

Hommels zijn grote, harige bijen en zijn naaste verwanten van de bekende honingbij. De meeste soorten hommels leven in kolonies, maar hun kolonies zijn veel kleiner dan de honingbijen of wespen die tot enkele duizenden individuen kunnen hebben. De hommelkolonie zal slechts uit ongeveer 50 - 150 individuen bestaan.

Hun dikke lichaam is een voedingswinkel. Vóór de winterslaap eten koninginnen zoveel als ze kunnen om hun vetlichaam te vergroten. Het vet in de cellen wordt tijdens de winterslaap opgebruikt.

Hommels houden een lichaamstemperatuur van 34 tot 38 graden Celsius aan, daarom is het gebruikelijk om hommels te zien, zelfs op koudere en regenachtige dagen in de lente en zomer. Alleen in de winter, als de temperatuur daalt, gaan ze in winterslaap. Net als sociale wespen sterft de hommelkolonie aan het einde van de zomer af. De nieuwe koninginnen zullen dan ergens in de winter een overwinteringsplaats vinden, meestal ondergronds, en tevoorschijn komen om nieuwe broedplaatsen te vinden die klaar zijn om in het voorjaar een nieuwe kolonie te beginnen.

aardeekhoorn

Chipmunks zijn kleine knaagdieren van de eekhoornfamilie met in totaal 25 verschillende soorten (zie onderaan de pagina), allemaal onderdeel van de wetenschappelijke familie, in de familie Sciuridae. Er zijn drie geslachten in deze familie: Tamias (oostelijk Noord-Amerika), Neotamias (westelijk Noord-Amerika) en Eutamias (Eurasia).

Chipmunks zijn levendige kleine wezens die vooral in Noord- en West-Amerika worden gevonden, met één soort (Azië's Tamias sibiricus) afkomstig uit Eurazië. Chipmunks worden gehouden als populaire en vermakelijke huisdieren.

Chipmunks zijn solitaire dieren en mannetje en vrouwtje paren pas in het broedseizoen. Hoewel eekhoorns van de late herfst tot het vroege voorjaar overwinteren, slaan ze geen vet op, maar knagen ze langzaam aan hun voorraad gedurende de winter en worden ze ongeveer elke 2 weken wakker om te eten.

Kikker

Gemeenschappelijke kikkers zijn grotendeels terrestrische buiten het broedseizoen en zijn te vinden in weiden, tuinen en bossen. Gemeenschappelijke kikkers overwinteren en broeden in plassen, vijvers, meren en kanalen, modderige holen en kunnen ook overwinteren in lagen rottende bladeren en modder op de bodem van vijvers. Doordat ze door hun huid kunnen ademen, kunnen ze tijdens hun winterslaap veel langere tijd onder water blijven.

Gemeenschappelijke kikkers zijn bijna het hele jaar actief, alleen in winterslaap als het erg koud wordt en het water en de aarde bevroren zijn. Op de Britse eilanden overwinteren gewone kikkers meestal van eind oktober tot januari. Ze zullen al in februari weer verschijnen als de omstandigheden geschikt zijn en migreren naar watermassa's zoals tuinvijvers. Gemeenschappelijke kikkers overwinteren in stromend water, modderige holen en kunnen overwinteren in lagen rottende bladeren en modder op de bodem van vijvers. Doordat ze door hun huid kunnen ademen, kunnen ze tijdens hun winterslaap veel langere tijd onder water blijven.

Grizzly beer

  Grizzly beer

Grizzlyberen (Ursus arctos horribilis) zijn bruine beren die voorkomen in Noord-Amerika, in gebieden zoals Alaska en Canada. Ze zijn enorm groot en wegen tot 36 kg. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn ze slechts een van een aantal ondersoorten van de bruine beer en kunnen ze gemakkelijk worden onderscheiden van zwarte beren.

Grizzlyberen hebben een groot bereik en hebben veel ruimte nodig om te leven. Het zijn alleseters en beide toproofdier en hoeksteen roofdier . Ze overwinteren ook in de wintermaanden.

Gelukkig staan ​​deze beren als 'minste zorg' op de rode lijst van de IUCN en lopen ze nog niet het gevaar bedreigd te worden. Er zijn momenteel ongeveer 60.000 wilde grizzlyberen verspreid over Noord-Amerika.

Grizzlyberen overwinteren aan het begin van de winter, meestal rond eind november, maar de datum is afhankelijk van de temperatuur, voedselvoorziening en sneeuwval. Op plaatsen waar het klimaat warm is, zoals Californië, overwinteren beren niet. De belangrijkste reden voor de winterslaap is het koude weer en het gebrek aan voedsel gedurende deze tijd.

Ze overwinteren in holen, die zich meestal op noordelijke hellingen bevinden op een hoogte van ongeveer 1800 meter (5900 voet). Voordat ze overwinteren, gaan grizzlyberen door een periode van hyperfagie of polyfagie (extreem hongergevoel of sterk verlangen naar eten) en consumeren ze een grote hoeveelheid voedsel. Gedurende deze tijd kunnen ze tot 180 kg (400 lbs) aankomen! Zwangere vrouwtjes gaan als eerste de holen binnen, gevolgd door wijfjes met welpen, en solitaire mannetjes gaan als laatste de holen in.

Tijdens hun winterslaap eten grizzlyberen niet en gaan ze zelfs niet naar de wc. Ze komen in een diepe slaap en hun hartslag vertraagt ​​van 40 slagen per minuut tot slechts 8 slagen per minuut. Hun winterslaap is echter niet zo diep als sommige andere overwinteraars, zoals vleermuizen of grondeekhoorns, en ze zullen snel wakker worden als ze gestoord worden.

Zwangere vrouwtjes bevallen in de holen en zogen hun welpen tot ze groot genoeg zijn om in de lente naar buiten te gaan. Mannelijke grizzlyberen ontwaken half maart uit hun winterslaap, terwijl vrouwtjes en grizzlywelpen de laatsten zijn die het hol verlaten, rond april of mei.

Groundhog

  De Groundhog

Groundhogs gaan in echte winterslaap en zijn een van de weinige soorten die dit doen. Ze zullen hiervoor vaak een apart 'winterhol' bouwen. Ze overwinteren van oktober tot het vroege voorjaar, rond maart of april, in de meeste gebieden, hoewel ze in warmere gebieden slechts drie maanden overwinteren. Sommige mede-overwinteraars, zoals konijnen, opossums, wasberen en stinkdieren, zullen voor de winter bij groundhogs intrekken en overwinteren in een van de kamers in hun holennetwerk.

Wanneer ze in winterslaap gaan, daalt hun lichaamstemperatuur tot 35 graden Fahrenheit, daalt hun hartslag tot 4-10 slagen per minuut en daalt hun ademhalingssnelheid tot één ademhaling om de zes minuten. Mannetjes komen eerder uit hun winterslaap dan vrouwtjes.

Egel

Egels zijn de afgelopen 15 miljoen jaar weinig veranderd. Net als veel van de eerste zoogdieren hebben ze zich aangepast aan een nachtelijk levenswijze.

De mannelijke egel wordt een 'zwijn' genoemd en is iets groter dan een vrouwelijke egel die een 'zeug' wordt genoemd.

Egels overwinteren alleen van november tot april onder een dragende structuur zoals een schuur, houtstapels, braamstruiken, open compostzakken of vreugdevuurhopen. Ze kunnen echter tijdens warme winterperioden 's nachts tevoorschijn komen om te foerageren. In de zomer schuilen egels overdag in tijdelijke nesten van bladeren, mos en gras. In de herfst zijn de egels dramatisch zwaarder geworden ter voorbereiding op hun winterslaap. Ze overwinteren tot maart of april, gedurende welke tijd hun lichaamstemperatuur en hartslag dramatisch dalen, van 190 tot ongeveer 20 slagen per minuut. De meeste egelsterfgevallen vinden plaats tijdens deze winterslaap.

Langzame Worm

  Langzame Wormen

De langzame worm (Anguis fragilis), ook bekend als een dove adder, een blindworm, of regionaal, een langkreupele, is een reptiel dat inheems is in West-Eurazië. Het geslacht is Anguis. Ondanks zijn naam en uiterlijk is het eigenlijk geen worm of a slang , maar een hagedis, behorend tot de familie Anguidae en de orde Squamata. Er is aangetoond dat ze een soortcomplex zijn, bestaande uit 5 verschillende maar vergelijkbare soorten.

De trage worm is een semi-fossorial (gravende), pootloze hagedis, die een groot deel van zijn tijd verbergt onder objecten. Net als veel andere hagedissen, autotomiseren ze, wat betekent dat ze het vermogen hebben om hun staart af te werpen om te ontsnappen aan roofdieren, waarvan de meest voorkomende de huiskat is. Het vermogen om hun staart af te werpen is ook waar ze hun wetenschappelijke naam 'fragilis' (fragiel) krijgen.

Deze soort overwintert de koudere maanden van oktober tot maart ondergronds en komt pas in april tevoorschijn om te broeden. Tijdens het heetste deel van de zomer kunnen ze weer onder de grond verdwijnen. Ze zijn normaal gesproken niet territoriaal, maar tijdens het broedseizoen kunnen er gevechten tussen mannetjes plaatsvinden.

Stinkdier

  Het stinkdier

Skunks zijn alleen te vinden in de Nieuwe Wereld, in Noord-Amerika en Zuid-Amerika. De verschillende soorten zijn te vinden in verschillende gebieden. Ze bewonen bossen, woestijnen, graslanden en rotsachtige berggebieden, maar komen niet voor in dichte bossen. Deze dieren zijn voornamelijk omnivoor , vegetatie eten, insecten en andere kleine ongewervelde dieren en kleinere gewervelde dieren.

Stinkdieren gaan in de winter voor langere tijd naar hun holen. Gedurende deze tijd blijven ze over het algemeen inactief en voeden ze zich zelden, terwijl ze een slapende fase doormaken. In de winter kruipen meerdere vrouwtjes (maar liefst 12) bij elkaar.

Cottonmouth Slang

  katoenbek slangen

De katoenbek slang is een grote slang die tussen de 32 en 42 inch lang kan worden, waardoor het de grootste is van het geslacht Agkistrodon waartoe hij behoort. Hun lichamen zijn dik en gespierd, met een gewicht tussen 201,1 g en 579,6 g, waarbij mannen zwaarder zijn dan vrouwen.

Deze slangen hebben gekielde of geribbelde schubben en zijn grijs, geelbruin of donker olijfbruin tot bijna zwart met 10–17 donkerbruine tot bijna zwarte donkere dwarsbanden die mogelijk niet zichtbaar zijn. Ze kunnen ook donkere vlekken en spikkels hebben, hoewel het patroon met de leeftijd donkerder wordt, zodat volwassenen uniform zwart kunnen worden. Hun onderkant is geelbruin of grijs met donkere vlekken. Het is pitadder, wat betekent dat het een giftige slang .

Cottonmouths kunnen overwinteren in de koudere, noordelijke delen van de VS. Ze brengen hun winterslaap door in holen die zijn gemaakt door andere dieren, waaronder rivierkreeften en schildpadden, of onder een andere vorm van dekking.