Geelvleugelara

Selecteer De Naam Voor Het Huisdier







Afbeeldingsbron

De Geelvleugelara (Ara macao) is een grote, zeer kleurrijke papegaai die leeft in de tropische vochtige omgevingen van het Amazone-regenwoud.

De Geelvleugelara is inheems in vochtige groenblijvende bossen in de Amerikaanse tropen, uit Midden-Amerika en Zuid-Amerika, waaronder Oost-Mexico, Guatemala, Belize, Colombia, Ecuador, Amazone-Peru en Brazilië.

De Geelvleugelara leeft in laaglanden tot 500 meter (voorheen tot 1000 meter). De gebruikelijke habitats van de Geelvleugelara's zijn de opkomende lagen en luifellagen van het regenwoud.

Kenmerken van scharlaken ara's

De Geelvleugelara is ongeveer 81 tot 96 centimeter (32 tot 36 inch) lang, waarvan meer dan de helft de puntige, gegradueerde staart is die typisch is voor ara's. Hun gemiddelde gewicht is ongeveer één kilogram (2 tot 2,5 pond). Hun verenkleed is meestal scharlakenrood, maar de staart- en staartdekveren zijn lichtblauw. Hun grotere bovenvleugeldekveren zijn geel, de bovenzijden van de slagpennen van de vleugels zijn donkerblauw, evenals de uiteinden van de staartveren en de onderzijden van de vleugel- en staartslagpennen zijn donkerrood met metallic gouden irisatie.

De Geelvleugelara's hebben een kale witte huid rond het oog en van daaruit tot aan de snavel. Hun bovenste onderkaak is meestal bleek van kleur en de onderste is zwart. Zowel mannelijke als vrouwelijke Geelvleugelara's zijn gelijk. Het enige verschil tussen leeftijden is dat jonge vogels donkere ogen hebben en volwassenen lichtgele ogen.

Geelvleugelara's maken luid, laag, keelachtig gekrijs en geschreeuw.

Scarlet Macaws Dieet

Wilde Geelvleugelara's eten meestal fruit en zaden, inclusief grote, harde zaden. Net als andere papegaaien zijn ze zaadroofdieren, ze vernietigen de zaden die ze eten en verspreiden ze niet. Sommige ara's worden soms gezien die klei van rivieroevers eten.

Gedrag van scharlaken ara's

Een typische waarneming is van een enkele Geelvleugelara of een paar Geelvleugelara's die boven het bladerdak van het bos vliegen, hoewel in sommige gebieden zwermen te zien zijn. Deze prachtige vogels kunnen vliegen met snelheden tot 35 mijl per uur (56 kilometer per uur) en hebben een levensduur van ongeveer 80 jaar.

Scharlaken ara's reproductie

Zoals de meeste papegaaien legt de vrouwtjes Geelvleugelara 2 tot 4 witte eieren in een boomholte. De jongen komen na 24 tot 25 dagen uit. Ze vliegen ongeveer 105 dagen later uit en verlaten hun ouders een jaar later.

Scarlet Macaws Conservation

Geelvleugelara's zijn een bedreigde diersoort vanwege hun vangst als huisdier en verlies van leefgebied.

Voordat de Geelvleugelara's in aantal afnamen, omvatte de verspreiding een groot deel van Costa Rica. In de jaren zestig waren de Geelvleugelara's echter in aantal afgenomen als gevolg van een combinatie van factoren, met name jacht, stroperij en de vernietiging van leefgebied door ontbossing. Verder speelde het sproeien van pesticiden door bedrijven die bananen voor export verbouwen en verkopen, een belangrijke rol bij het terugdringen van de Scarlet Macaw-populaties.

Als huisdier zijn Geelvleugelara's populaire kooivogels voor degenen die zowel de hoge prijs van de vogel als de prijs van de vereiste grote kooi kunnen betalen. Je moet hun luide oproepen kunnen verdragen en ze veel tijd buiten hun kooien kunnen geven. Ze worden als sociaal en aanhankelijk beschouwd en sommigen praten best goed.