Grijze zeehond

Afbeeldingsbron

De Grijze zeehond is te vinden aan beide oevers van de Noord-Atlantische Oceaan.

De Grijze Zeehond is een grote zeehond uit de familie Phocidae of ‘echte zeehonden’. Het is de enige soort die in het geslacht 'Halichoerus' is ingedeeld.

De naam is alternatief gespeld Grijze zeehond en het is ook bekend als Atlantische grijze zeehond .



In Groot-Brittannië en Ierland broedt de Grijze Zeehond in verschillende kolonies aan en rond de kusten; met name grote kolonies zijn op de Farne-eilanden voor de kust van Northumberland (ongeveer 6000 dieren) en North Rona voor de noordkust van Schotland en Lambay Island voor de kust van Dublin. Het is het grootste inheemse zoogdier op de Britse eilanden.

Kenmerken van grijze zeehonden

 Grijze zeehond

De kleur van de grijze zeehond varieert van zwartachtig met witte vlekken en vlekken tot witachtig met zwarte aftekeningen. Over het algemeen zijn mannetjes donkerder en vrouwtjes lichter. Pups worden wit geboren met een gelige tint. Mannelijke grijze zeehonden hebben gerimpelde nekken, dikkere nekken en schouders, en langere, bredere, meer afgeronde snuiten dan vrouwtjes.

Mannelijke grijze zeehonden zijn veel groter dan vrouwtjes, waarbij de stieren 2,5 - 3,3 meter lang worden en tot 300 kilogram wegen. Koeien worden doorgaans 1,6 – 2 meter lang en 100 – 150 kilogram in gewicht. Het is de typische zeehond van de noord- en westkust, de Gewone zeehond vaker gezien voor de zuidoostkust.

Habitat en dieet van de grijze zeehond

Grijze zeehonden broeden in een verscheidenheid aan habitats waar de verstoring minimaal is, waaronder rotsachtige kusten, zandbanken, ijsstromen en eilanden. Grijze zeehonden voeden zich in koud open water.

Tijdens de wintermaanden kun je grijze zeehonden zien die niet ver van de kust als grote grijze bananen in de zon op de rotsen, eilanden en scholen worden gesleept en af ​​en toe aan land komen om te rusten.

Grijze zeehonden eten een grote verscheidenheid aan vis, inktvis, octopus en schaaldieren zoals garnalen. Soms eten ze een zeevogel of twee. Kleine vissen worden heel doorgeslikt, terwijl grotere vissen in de bek van de zeehond worden gehouden en met de klauwen op de voorvinnen in kleinere, gemakkelijker door te slikken stukken worden verscheurd.

Gedrag van grijze zeehond

Grijze zeehonden komen in grote groepen samen om te broeden, te verpoppen en te vervellen. Tijdens de vier tot zes weken durende kweekperiode eten noch mannetjes noch vrouwtjes en putten ze uit hun vet (blubber) voor voeding. Grootte en vetreserves spelen een belangrijke rol bij een succesvolle kweek. Mannetjesrobben die meer tijd op het land kunnen besteden aan het achtervolgen van vrouwtjes, en minder tijd aan het voeren op zee, hebben meer paringssucces. Grijze zeehonden verzamelen zich ook in kleine groepen om op het land uit te rusten. Als het echter om het vinden van voedsel gaat, duiken Grijze zeehonden alleen of in kleine groepen.

Reproductie van grijze zeehonden

Vrouwelijke grijze zeehond kan ongeveer 4 jaar oud zijn, terwijl vrouwtjes Gewone zeehonden moeten 3 - 7 jaar oud zijn om te kunnen fokken en mannetjes moeten 3 - 8 jaar oud zijn.

De draagtijd van de vrouwelijke Grijze zeehond is 11,5 maanden, inclusief een vertraging van 3 maanden bij de implantatie van de bevruchte eicel. Grijze zeehonden bevallen van een enkele pup op het strand of in verborgen zeegrotten van juli tot november. De pup weegt bij de geboorte ongeveer 15 kilogram en wordt geboren met een zijdezachte witte vacht of lunugo, die wordt verveld als hij ongeveer 9 – 18 dagen oud is. Pups komen ongeveer 2 kilogram per dag aan vanwege het hoge vetgehalte van hun moedermelk (60 procent vet). Na 3 weken zogen van de pup, part het vrouwtje opnieuw en verlaat dan het broedgebied (roekenkolonie).

In het wild leven grijze zeehondenvrouwtjes tot 40 jaar, terwijl mannetjes tot 30 jaar oud worden.

Instandhoudingsstatus grijze zeehond

Grijze zeehonden worden beschermd door de Wet op de bescherming van zeehonden, maar individuen die schade aan visnesten veroorzaken, kunnen wettelijk worden gedood. De subpopulatie in het noordoosten van de Atlantische Oceaan wordt als bedreigd beschouwd door de rode lijst van de IUCN uit 2000.