Ibisbill Vogel

Afbeeldingsbron

De Ibisbill behoort tot de orde Charadriiformes die plevieren, sterns, meeuwen en strandlopers omvat.

De ibisbill is een waadvogel die broedt in het zuiden van Centraal-Azië, van Kazachstan tot Noordwest-China en van het zuiden tot Noordwest-India.

Er zijn geen ondersoorten van Ibisbills.



Gebruik de onderstaande informatie om meer te weten te komen over de kenmerken, het leefgebied, het dieet, het gedrag en de voortplanting van de Ibisbill.

Ibisbill-kenmerken

Deze opvallende middelgrote steltloper is sterk gebouwd maar ook een elegante vogel. De Ibisbill is 38 – 41 centimeter (15 – 16 inch) lang en weegt 270 – 320 gram (9,5 – 11 ounces). Vrouwtjes wegen iets meer dan mannen.

Deze opvallende vogels hebben een grijs verenkleed en een witte buik. Hun lange poten zijn karmozijnrood bij volwassen fokken, groen bij niet-broedende volwassenen en lichtgrijs bij jonge dieren. Ibisbills hebben kortere benen dan hun familiale verwanten de Kluten en Stelten. De Ibisbill heeft drie tenen die naar voren wijzen, de achterteen is afwezig. De buitenste en middelste tenen zijn semi-webbed.

De Ibisbill heeft een lange roodachtige nek, een zwart gezicht en een zwarte borstband. Vers geruide vogels hebben een witte punt veren op hun zwarte gezicht, maar deze slijten af ​​naarmate het broedseizoen nadert. Mannelijke en vrouwelijke Ibisbills lijken qua uiterlijk op elkaar, maar jonge exemplaren missen het zwarte gezicht en de zwarte borstband en de snavel is doffer van kleur.

De rode snavel van de Ibisbill is uniek omdat hij naar beneden buigt zodat de vogel in de modder en het grind van beekjes naar voedsel kan zoeken. De bek meet tussen 6 - 8 centimeter (2,5 - 3,4 inch), vrouwelijke snavels zijn iets langer dan de mannetjes.

Ibisbill Habitat

De Ibisbill geeft de voorkeur aan steenachtige rivierbeddingen en oevers van kiezelstenen in de hoge zones van Centraal-Azië en de valleien van het Himalaya- en Tibetaans plateau, meestal tussen 1.700 en 4.400 meter (5.600 en 14.400 voet), hoewel er gegevens zijn over het broeden van de Ibisbill op slechts 500 meter (1600 voet). voeten).

De ibisbill wordt meestal aangetroffen in rivierdalen met kiezelbeddingen van 100 tot 1500 meter breed met stukken slib en zand vermengd met stenen, kiezelstenen, rotsen en kleine keien en heel weinig vegetatie. De Ibisbill moet in de buurt van langzaam stromend water leven, bij voorkeur op hellingen om te eten.

Ibisbill Dieet

De Ibisbill jaagt op voedsel door zijn lange snavel in modder, riviergrind of onder rotsen. Het voedt zich met ongewervelde land- en waterdieren, waaronder Mayfly-larven en Caddisfly die worden gevonden onder keien in beken. Ze eten ook vissen en insecten zoals sprinkhanen .

Ibisbill-gedrag

Ibisbills zijn vocale vogels en produceren een rinkelende 'klew klew'-oproep. Zoals de meesten kustvogels tijdens de vlucht vliegt de Ibisbill met zijn lange nek uitgestrekt en zijn ronde vleugels naar buiten uitgestrekt.

Ibisbills zijn over het algemeen solitaire vogels, vooral in de herfst en winter, hoewel sommige in kleine groepen van 5 - 8 vogels kunnen worden gevonden. Deze waadvogels met lange snavels zijn vrij menselijk en onbevreesd. Ze zijn ook goede zwemmers en hebben de neiging om rivieren over te steken door te zwemmen in plaats van te vliegen.

Ibisbills zijn vrij inactieve vogels tijdens het overwinteren, en worden steeds luidruchtiger en actiever wanneer het broedseizoen nadert. De jongen en het territoriale gedrag van de Ibisbill zijn vergelijkbaar met die van de Scholeksters.

Ibisbill-reproductie

Ibisbills broeden solitair en staan ​​​​ook bekend als monogaam, paren met een enkele partner, soms voor de duur van een broedseizoen. Tijdens het broedseizoen is het bekend dat de Ibisbill korte afstanden rent terwijl hij zijn kop naar beneden houdt en alleen rechtop staat om naar zijn omgeving te kijken.

Ibisbill-nesten zijn ondiepe kuilen in de grond op rivieroevers of op eilanden en omzoomd met kleine kiezelstenen. Rond eind april worden er ongeveer 2 – 4 ovale eieren in de nesten gelegd. Beide ouders delen incubatietaken. De levensduur van een Ibisbill is ongeveer 15 jaar.


Ibisbill-instandhoudingsstatus

Ibisbills worden door de IUCN geclassificeerd als 'minste zorg'. Deze opmerkelijke vogel heeft een zeer groot bereik van naar schatting 1,9 miljoen vierkante mijl en er is geen bewijs dat hun populatie in verval is.