Jachtluipaard

Afbeeldingsbron

De Jachtluipaard (Acinonyx jubatus) is het snelste landdier ter wereld en is een uniek lid van de kattenfamilie 'felidae'.

De wetenschappelijke naam voor een jachtluipaard is Acinonyx jubatus.

De cheetah verscheen ongeveer 4 miljoen jaar geleden op aarde, ruim voor de andere grote katten. De Cheetah is uniek vanwege zijn snelheid, maar heeft niet het vermogen om te klimmen zoals andere katten.



Eens overvloedig aanwezig in de savannes en graslanden van Afrika en India, is dit prachtige dier nu zeldzaam en alleen te vinden in Afrika en het Midden-Oosten.

Hieronder ziet u een voorbeeldvideo van wat een geweldige jager de Cheetah is. Zijn snelheid en behendigheid maken het een van de meest formidabele jagers in de kattenfamilie.

Als je bovenstaande video hebt gezien, zul je merken dat, hoewel de cheetah een uitstekende en gefocuste jager is, hij er niet altijd in slaagt zijn vangst te verslinden. Een roedel gevlekte hyena's zal de cheeta storen en zijn prooi van hem wegnemen. Een roedel hyena's is gewoon te veel voor de Cheeath om mee om te gaan en de Cheetah zal weglopen in plaats van het risico te lopen door de Hyena's te worden gedood.

Cheetah-kenmerken

Cheeta's zijn 1,6 – 2,1 meter (5,25 – 7 voet) lang en wegen ongeveer 30 – 45 kilogram (66 – 99 pond). Mannetjes zijn iets groter dan vrouwtjes.

De cheetah heeft een korte, bleekgeel/bruin gekleurde vacht die bedekt is met zwarte, gelijkmatig verdeelde vlekken. Het heeft een witte onderbuik en de vlekken op zijn staart versmelten tot 4 tot 5 ringen aan het einde.

Cheeta's worden soms verward met luipaarden, maar ze zijn te herkennen aan opvallende zwarte strepen op hun gezicht. De zwarte lijnen langs hun gezicht en onder hun ogen werken als antiverblindingsapparaten wanneer ze sprinten.

Deze mooie, sierlijke katten hebben lange, slanke lichamen, lange benen en een kleine kop, waardoor ze perfect zijn aangepast aan hun snelle, behendige jachtgedrag. Er wordt gezegd dat hun fysieke kenmerken lijken op die van een racehond. Hun gezichten zijn kort en plat en hun ogen zijn naar voren gericht om hen een uitstekend binoculair zicht te geven. Hun ogen hebben ook een beeldstabilisatiesysteem waarmee ze hun prooi scherp kunnen houden terwijl ze met hoge snelheden rennen.

Cheeta's zijn speciaal aangepast voor de jacht met hun lichtgewicht skeletten, grote spiermassa en niet-intrekbare klauwen die hen helpen de grond vast te pakken en ze een goede acceleratie en snelheid te geven in korte uitbarstingen. Hun dauwklauwen zijn gebogen en scherp en worden gebruikt om prooien te grijpen.

Cheeta's hebben zeer flexibele stekels en wanneer ze sprinten, buigen en strekken hun stekels zich waardoor hun krachtige achterpoten langere, effectievere passen kunnen bereiken, waardoor ze snelheden van 110 kilometer per uur (70 mijl per uur) kunnen bereiken. Ze zijn in staat om in slechts 3 stappen van 0 tot 64 kilometer per uur (40 mijl per uur) te accelereren. Hun lange staarten (28 inch) fungeren als roeren en zorgen ervoor dat de Cheetah extreem krappe bochten kan maken bij het najagen van behendige prooien.

Cheeta's hebben grote neusgangen, grote longen en lever en een krachtig hart. Hun poten zijn niet zo afgerond als bij andere katten en hun kussen zijn moeilijk om hen te helpen in snelle, scherpe bochten.

Cheetah Habitat

Een voorkeurshabitat van cheeta's is open savannes en grasland . Ze kunnen gemakkelijk worden waargenomen op open vlaktes met korte grassen. Ze gebruiken een grote verscheidenheid aan habitats, waaronder dichte vegetatie en zelfs bergachtige terreinen. Cheeta's hebben echter een omgeving nodig met hoge grassen, struiken en grote planten om zich te verbergen voor roofdieren.

Cheetah Dieet

Cheeta's zijn carnivoren en voeden zich met antilopen, konijnen, jonge struisvogels en een reeks hoefdieren. Omdat cheeta's voor de jacht afhankelijk zijn van het zicht, zijn het dagdieren die voornamelijk vroeg in de ochtend en laat in de middag op hun prooi jagen als de temperaturen koeler zijn.

Cheetah-gedrag

Cheeta's leven alleen of in kleine groepen. Tijdens het jagen zal een cheetah zijn prooi meer dan 400 meter achtervolgen voordat hij het opgeeft en op zoek gaat naar een ander dier om te achtervolgen. Een cheetah komt zo dicht mogelijk bij zijn prooi voordat hij hem zo snel mogelijk achtervolgt.

In tegenstelling tot andere katten, gebruiken cheeta's snelheid in plaats van stealth om prooien te verslaan en omdat ze kleine, zwakke tanden en kaken hebben, kunnen ze geen doodsbeet afleveren, maar door hun prooi met hun klauwen te vangen, leveren ze een beet aan de prooien keel die hen verstikt. Omdat hun sprints zo snel zijn, raken cheeta's binnen 30 seconden buiten adem en oververhit. Na een aanhoudende inspanning om hun prooi te achtervolgen en te doden, kan een cheeta ongeveer een half uur rusten voordat ze beginnen te eten.

Een cheeta kan niet brullen zoals andere grote katten, maar zijn vocalisaties omvatten spinnen, getjilp, grommen en sissen.

Cheetah reproductie

Vrouwelijke cheeta's rijpen op 3 jaar en mannetjes op 3 - 4 jaar. De paartijd kan tussen een dag of maximaal een week zijn. De vrouwelijke cheeta's

draagtijd is 90 – 95 dagen, waarna ze een nest van 4 – 6 welpen zal baren op een rustige, verborgen locatie, meestal in hoog gras. Nesten worden om de 2-3 jaar geboren.

Pasgeboren welpen wegen tussen de 9 en 15 gram en zijn blind en volledig hulpeloos bij de geboorte. Ze hebben een donkere vacht en hun vlekken zijn met elkaar vermengd en zijn nauwelijks zichtbaar. Op 4-10 dagen oud zullen de welpen hun ogen openen en beginnen rond het nestgebied te kruipen. Hun tanden beginnen door hun tandvlees te verschijnen als ze ongeveer 3 weken oud zijn.

Tijdens de eerste paar weken van het leven van de welpen groeit er een geel/bruine mantel langs de rug van de welpen die als bescherming tegen regen en zon fungeert. De mantel verdwijnt bijna volledig na 3 maanden en laat een kleine manen achter die blijft tot ze 2 jaar oud zijn.

Omdat de cheeta geen agressieve kat is en niet in staat is grotere roofdieren af ​​te weren die hun jongen kunnen aanvallen, zal slechts ongeveer één op de twintig welpen de volwassen leeftijd bereiken, aangezien velen gewoonlijk worden gedood door leeuwen en hyena's. Overlevende welpen leren onder het toeziend oog van hun moeder kleine prooien, zoals een jonge gazelle, te achtervolgen. Ze oefenen de vaardigheden die ze nodig hebben om als zelfstandige volwassene te overleven. Naarmate hun vaardigheden zich ontwikkelen, moeten ze leren omgaan met grotere prooien om te kunnen overleven.

Met een leeftijd van ongeveer 6 maanden zijn de welpen half zo groot als een volwassen jachtluipaard. Ze blijven 16 tot 18 maanden bij hun moeder, waarna de moeder de welpen verlaat om opnieuw te broeden. De welpen blijven nog een paar maanden bij elkaar totdat de vrouwtjes klaar zijn om te broeden en de mannetjes worden verjaagd door dominante fokkende mannetjes. Mannelijke welpen blijven bij elkaar en vormen een coalitie om territorium te verdedigen.

Een fokkende vrouwelijke cheeta vereist een jachtbereik van maximaal 800 vierkante kilometer (300 vierkante mijl) en afgezien van enkele nationale parken en geïsoleerde populaties, zijn geschikte gebieden voornamelijk beperkt tot Namibië en delen van Zuid-Afrika. De levensduur van een jachtluipaard is 15 – 20 jaar in het wild.

Instandhoudingsstatus van de jachtluipaard

Helaas wordt de cheetah, ondanks talrijke pogingen tot fokken in gevangenschap, nu door de IUCN geclassificeerd als een ernstig bedreigde diersoort. Hun afname in aantal is het resultaat van de jacht op hun mooie huid en er leven slechts tussen de 10.000 en 12.000 cheeta's in het wild.

De Aziatische cheeta staat op de rand van uitsterven als gevolg van overmatige jacht, prooi en verlies van leefgebied. Slechts ongeveer 100 blijven in kleine, geïsoleerde populaties. Het aantal Afrikaanse cheeta's neemt zelfs in beschermde natuurreservaten af ​​als gevolg van de toegenomen concurrentie van grotere roofdieren zoals leeuwen en hyena's.

Bekijk meer dieren die beginnen met de letter C