okapi

Selecteer De Naam Voor Het Huisdier







Afbeeldingsbron

De okapi (Okapia johnstoni) is een zoogdier in het Ituri-regenwoud in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo in centraal Afrika.

Hoewel het gestreepte markeringen heeft die lijken op die van de zebra, is het nauwer verwant aan de giraffe .

Oorspronkelijk afkomstig uit de Ituri-regenwouden, was het tot 1901 alleen bekend bij de lokale bevolking.

Okapi-kenmerken

Okapi's zijn 1,9 tot 2,5 meter (8,1 voet) lang en staan ​​1,5 tot 2,0 meter (6,5 voet) hoog op de schouder. Okapis-staarten zijn 30 tot 42 centimeter (12 tot 17 inch) lang. Hun gewicht varieert van 200 tot 250 kilogram (465 tot 550 pond).

De fluweelachtige vacht van de okapi's is over het algemeen donker kastanjebruin of paarsrood van kleur, met een opvallend patroon van horizontale strepen, net als die van een zebra, op de bovenbenen. Men denkt dat deze markeringen jongeren helpen hun moeders te volgen door het dichte regenwoud.

De strepen helpen de Okapi ook om zich te camoufleren voor roofdieren. Hun onderbenen zijn wit, met donkere kousenbanden bij de gewrichten. Het vaag paardachtige hoofd is over het algemeen lichter, met een zwarte snuit en wordt ondersteund door een dikke nek.

Okapi's hebben grote oren, waardoor ze roofdieren kunnen detecteren, voornamelijk het luipaard. Hun zwart/blauwe tong is lang en grijpbaar. Zowel okapi's als Giraffen hebben zeer lange, flexibele tongen van ongeveer 30 centimeter (12 inch) lang.

Ze gebruiken allebei hun tong om bladeren en knoppen van bomen te verwijderen. De tong van een okapi is lang genoeg voor het dier om zijn oogleden te wassen en zijn oren schoon te maken. Het is een van de weinige zoogdieren die zijn eigen oren kan likken. Hun lichaam is hellend, met de voorvoeten veel hoger dan de achterkant. Mannelijke okapi's hebben op hun voorhoofd korte, met huid bedekte hoorns die 'ossiconen' worden genoemd en die zich tussen één en vijf jaar ontwikkelen.

Okapi-dieet

Okapi's eten boombladeren en -knoppen, gras, varens, fruit en schimmels. Van veel van de plantensoorten die door de okapi worden gevoed, is bekend dat ze giftig zijn voor de mens.

Onderzoek van okapi-uitwerpselen heeft aangetoond dat de houtskool van bomen die door bliksem zijn verbrand, ook wordt verbruikt. Veldwaarnemingen geven aan dat de mineraal- en zoutbehoeften van okapi's voornamelijk worden ingevuld door een zwavelhoudende, enigszins zoute, roodachtige klei die in de buurt van rivieren en beken wordt gevonden.

Okapi Habitat

Okapi's leven op open plekken en bosgebieden van het regenwoud die niet dicht begroeid zijn met gebladerte. Okapi's foerageren langs vaste, platgetreden paden door het bos. Ze leven alleen of in paren van moeder-nakomelingen. Okapi's hebben overlappende leefgebieden van enkele vierkante kilometers.

De leefgebieden van mannen zijn over het algemeen iets groter dan die van vrouwen. Okapi's zijn geen sociale dieren en leven het liefst in grote, afgelegen gebieden. Dit heeft geleid tot problemen met de Okapi-bevolking vanwege de krimpende oppervlakte van het land waarop ze leven.

Dit gebrek aan territorium wordt veroorzaakt door ontwikkeling en andere sociale redenen. Okapi's tolereren elkaar echter in het wild en kunnen zelfs voor korte tijd in kleine groepen eten.

Okapi's geven de voorkeur aan hoogtes van 500 tot 1.000 meter, maar kunnen zich boven de 1.000 meter wagen in de oostelijke bergregenwouden. Het bereik van de Okapi wordt beperkt door hoge bergbossen in het oosten, moerasbossen onder de 500 meter in het westen, savannes van de Sahel/Soedan in het noorden en open bossen in het zuiden. Okapi's komen het meest voor in de gebieden Wamba en Epulu.

Okapi-gedrag

Okapi's zijn grotendeels overdag (actief gedurende de dag) en in wezen solitair, en komen alleen samen om te broeden. Okapi's hebben verschillende methoden om hun territorium te communiceren, waaronder geurklieren op elke voet die een teerachtige substantie achterlaten die hun doorgang aangeeft, evenals urinemarkering. Mannetjes beschermen hun territorium, maar laten vrouwtjes door hun domein gaan om te foerageren.

Okapi-reproductie

Okapi hebben een reproductieperiode van ongeveer 14 -15 maanden en baren een enkele baby. Jonge okapi's worden geboren van augustus tot oktober. Aanstaande moeders trekken zich terug in het dichte bos om te bevallen, waarna de pasgeborene enkele dagen verborgen blijft. De jongen lijken zich niet te hechten aan hun moeders en er is waargenomen dat ze borstvoeding geven van twee verschillende vrouwtjes.

Staat van instandhouding okapi

Hoewel okapi's niet als bedreigd worden geclassificeerd, worden ze bedreigd door vernietiging van leefgebieden en stroperij. De wereldbevolking wordt geschat op 10.000 – 20.000. Het natuurbehoud in Congo omvat de voortdurende studie van het gedrag en de levensstijl van okapi's, wat leidde tot de oprichting in 1992 van het Okapi Wildlife Reserve. De Congolese burgeroorlog bedreigde zowel de natuur als de natuurbeschermers in het reservaat.

Er is een belangrijk kweekcentrum in gevangenschap in Epulu, in het hart van het reservaat, dat gezamenlijk wordt beheerd door het Congolese Instituut voor Natuurbehoud (ICCN) en Gillman International Conservation (GIC), die op hun beurt steun krijgen van andere organisaties, waaronder UNESCO, de Frankfurt Zoological Society en Wildlife Direct en uit dierentuinen over de hele wereld. De Wildlife Conservation Society is ook actief in het Okapi Wildlife Reserve.

Okapi-geschiedenis

De okapi was bekend bij de oude Egyptenaren. Kort na de ontdekking door Europeanen werd in Egypte een oud gesneden beeld van het dier ontdekt. Europeanen in Afrika hadden jarenlang gehoord van een dier dat ze ‘de Afrikaanse eenhoorn’ gingen noemen.

In zijn reisverslag over het verkennen van Congo noemde Henry Morton Stanley een soort ezel die de inboorlingen de 'atti' noemden, die geleerden later de okapi noemden. Ontdekkingsreizigers hebben misschien het vluchtige zicht op de gestreepte achterkant gezien toen het dier door de struiken vluchtte, wat leidde tot speculatie dat de okapi een soort regenwoudzebra was.

Okapi komen nu redelijk veel voor in dierentuinen in Noord-Amerika en Europa. Onmiddellijk na hun ontdekking probeerden dierentuinen over de hele wereld okapi's uit het wild te halen. Deze eerste pogingen gingen gepaard met een hoog sterftecijfer als gevolg van de ontberingen van duizenden kilometers reizen per boot en per trein. In recentere jaren is verzending per vliegtuig succesvoller gebleken.