Rode panda

  rode panda Afbeeldingsbron

De Rode panda (Ailurus fulgens) is endemisch in de Himalaya in Bhutan, Zuid-China, India, Laos, Nepal en Birma.

De Rode Panda is het staatsdier in de Indiase deelstaat Sikkim. De Rode Panda is ook de mascotte van de internationale Darjeeling-festivals. Rode panda's zien er heel anders uit dan de Grote panda , ze lijken meer op het uiterlijk van een wasbeer of wezel soort dier.



De Rode Panda is ook bekend als de 'Lesser PandaWah Cat Bear' of 'Firefox'. De verwijzing naar een 'Wah' wordt genoemd vanwege zijn kenmerkende kreet. Rode panda's zijn het nauwst verwant aan de wasbeer en zijn nu in een eigen gezin (Ailuridea). De meeste zijn te vinden in de gematigde bossen van de Himalaya en enkele hoge berggebieden van China en Myanmar (Birma).

De onderfamilie van rode panda's is verdeeld in twee ondersoorten:

Ailurus fulgens styani, afkomstig uit Noord-Myanmar en Zuid-centraal China

en

Ailurus fulgens fulgens komt oorspronkelijk uit Nepal, Tibet, Bhutan en de Indiase staten Assam en Sikkim. Ailurus fulgens: Latijn: 'vuurkleurige kat'

Fysieke kenmerken van de rode panda

Rode panda's hebben een zachte, dichte vacht die hen beschermt tegen koude temperaturen. De vacht aan de bovenzijde van het dier is roodbruin van kleur, terwijl de onderkant en poten zwart zijn. De voetzolen van de Rode Panda's zijn bedekt met wit bont. Het compacte gezicht van de rode panda's en de randen rond de oren zijn overwegend wit.

De rode panda heeft roodbruine maskerachtige markeringen boven de ogen en een dichte, harige staart afwisselend gemarkeerd met roodachtige en lichtbruine ringen. Hun staart lijkt echt op die van een wasberen.

De rode panda heeft semi-intrekbare klauwen en heeft net als de reuzenpanda een valse duim die in feite een verlengstuk is van het polsbeen.

Rode Panda Habitat

Rode panda's leven in afgelegen bergachtige gebieden van de Himalaya in dichte bossen en bamboestruiken. De bossen hebben een dichte onderlaag van bamboe en kleine bomen. De habitattemperatuur van rode panda's ligt meestal tussen de 10 - 25 graden Celsius. Rode panda's remmen ook hoogtebereiken van 6.000 - 12.000 voet.

Rode Panda Dieet

Net als de reuzenpanda is de rode panda een bamboe-eter en bestaat zijn dieet voornamelijk uit bamboe. Tijdens de zomers kan de rode panda zich voeden met fruit, paddenstoelen, bladeren, grassen, wortels, fruit, korstmossen en eikels. Hoewel hij als herbivoor wordt beschouwd, zal de rode panda af en toe eieren van vogels eten en er wordt gespeculeerd dat ze af en toe muizen en vogels kunnen eten. Omdat het voedingsniveau van bamboe zo laag is, heeft de Rode panda een langzame stofwisseling en brengt hij een groot deel van de dag door met foerageren.

Het spijsverteringsstelsel van rode panda's lijkt ook op het spijsverteringsstelsel van de reuzenpanda. De Rode panda is meer geschikt voor een vleesetend dieet. Het kan echter geen cellulose verteren, dus het moet een grote hoeveelheid bamboe consumeren om te overleven en wordt daarom geclassificeerd als voornamelijk herbivoor.

Sociaal gedrag van rode panda's

De rode panda is nachtelijk en is vooral actief in de vroege ochtend en late namiddag en brengt het grootste deel van de dag door met rusten in bomen om hun energie te sparen omdat hun bamboedieet een laag energiegehalte heeft. Rode panda's zijn normaal gesproken solitaire wezens ze vormen echter paren in het broedseizoen.

Rode panda's lijken territoriaal te zijn. Rode panda's gebruiken glandulaire zakjes in hun anale gebieden die een geur produceren die ze gebruiken om territoriale grenzen te markeren door hun zakjes op verschillende objecten in het wild te wrijven. Bovendien kunnen ze ook territorium markeren door reguliere ontlastingsplaatsen te gebruiken. Rode panda's hebben een mild, niet-agressief karakter.

Reproductie van rode panda's

De draagtijd van de vrouwelijke rode panda is ongeveer 3 maanden. Gedurende deze tijd maakt het vrouwtje een nest van gras en twijgen in een holle boom of rotsspleet. Maximaal 3 pasgeboren welpen worden vervolgens in het nest afgeleverd. Het broedseizoen loopt van half januari tot begin maart en jongen worden meestal geboren tussen half mei en half juli. Rode panda's worden ongeveer een jaar oud geslachtsrijp.

Pasgeboren rode panda-welpen wegen ongeveer 4 - 5 gram. Ze zijn volledig behaard en lichtgeel van kleur. Net als reuzenpanda-welpen zijn ze blind bij de geboorte en zijn ze volledig afhankelijk van hun moeder voor zorg en overleving. Als de welpen 3 weken oud zijn, openen ze hun oogjes. Rode panda-welpen beginnen de volwassen rode panda-kleuring aan te nemen als ze ongeveer 90 dagen oud zijn. Rode panda-welpen worden na 5 maanden gespeend en blijven bij hun moeder tot het volgende nest geboren wordt, dat is ongeveer een jaar na hun geboorte.

Mannelijke rode panda's delen niet de opvoeding van de welpen, het wordt volledig aan de moeder rode panda overgelaten om de welpen zelf op te voeden en te verzorgen. Rode panda's kunnen tot 14 jaar in gevangenschap leven. Het is echter niet zeker hoe lang ze daadwerkelijk in het wild leven.

Beschermingsstatus rode panda

Rode Panda's zijn vermeld als bedreigd door IUCN en Bijlage II onder CITES.

De grote bedreigingen voor de rode panda's zijn verlies van leefgebied als gevolg van ontbossing en bosfragmentatie.

Rode panda's worden vaak gedood voor hun jassen om bontmutsen en kleding te maken. Vanwege de groeiende menselijke populatie in China, worden leefgebieden van rode panda's ontruimd om huizen te bouwen. Ongeveer 10.000 panda's sterven per jaar en ongeveer 7.000 van de 10.000 sterven door ontbossing.

Foto's van rode panda's

  640px-red_panda_43568591614-7072039   red_panda_24426122873-9787075   red_panda_16071822027-5179338

Meer Foto's van rode panda's